Argentijns concert

9/11/2024

Programma :

  • ‘Misa Tango' / 'Misa a Buenos Aires' (Martin Palmeri)
  • ‘Indianas’ (Carlos Guastavino)
  • ‘Te quiero’ (Alberto Favero & Liliana Cangiano)
  • ‘Oblivion’ (Astor Piazzolla)
  • ‘Libertango’ (Astor Piazzolla)

Uitvoerders:

  • Arenbergkoor Heverlee
  • Aurore Daubrun - mezzosopraan
  • Gerardo Agnese - bandoneon
  • Sayaka Horië - piano
  • Instrumentaal gelegenheidsensemble

onder leiding van Jeffrey Dirix

 

Voor meer informatie: http://www.arenbergkoor.be/


HET ARENBERGKOOR – Leuven-Heverlee

Koorgeschiedenis

Muziekliefhebber Dieudonné Feys richtte het Arenbergkoor op begin 1950. Toen was de officiële benaming “Koor van het Doorluchtige Huis der Prinsen en Hertogen van Arenberg”. Sinds 1986 wordt de kortere naam “Arenbergkoor” gebruikt. Het koor groeide uit tot een groep van meer dan 70 geschoolde zangliefhebbers, steeds onder leiding van zeer bekwame dirigenten.

Het Arenbergkoor concerteert regelmatig, met producties in eigen beheer of in samenwerking met andere (professionele) organisatoren. Die concerten gaan door in Leuven-Heverlee, maar ook in andere Belgische steden en in het buitenland. Het Arenbergkoor bracht al koorwerken van onder andere Mozart, Nees, Bruckner, Mendelssohn, Verdi, Rutter, Bach, Vivaldi, Stravinsky, Bernstein en Fauré. Een rijk en gevarieerd repertoire dus.

2015 was een feestjaar: het 65-jarig bestaan van het Arenbergkoor werd gevierd met 3 uitvoeringen (Leuven, Brugge en Koksijde) van de Messiah van Händel, in een zelden uitgevoerd arrangement van Mozart.

Sinds 2018 is Jeffrey Dirix dirigent van het Arenbergkoor. Hij wordt daarbij ondersteund door Sayaka Horië, vaste pianobegeleidster.

Het Koorleven

Het Arenbergkoor repeteert elke maandagavond van 20u tot 22u bij de Paters Jezuïeten in Heverlee (Waversebaan 220).

Zingen bij het Arenbergkoor betekent dat je vaak op de planken staat. We luisteren speciale gelegenheden op, zoals huwelijken, jubileumvieringen, doopfeesten en begrafenissen.

Daarnaast concerteren we ook regelmatig. Markant in het rijke koorleven waren zeker:

  • De uitvoeringen, samen met andere koren, bekende solisten en diverse orkesten, van de “Requiems” van G. Fauré, W. A. Mozart, J. Brahms, G. Verdi, J. Rutter, M. Haydn en F. J. Fétis.
  • De 9 uitvoeringen in binnen- en buitenland van de “Negende Symfonie Ode an die Freude” van L. van Beethoven.
  • Het Puccini-gala in 2008/2009 met op het programma : de “Messa di Gloria” en een selectie van aria’s en operakoren.
  • De uitvoering in 2012 van de “Symfonie nr. 2 – Lobgesang” van F. Mendelssohn en van “Die Schöpfung” van J. Haydn.
  • Het “Carmina Burana”-concert voor een uitverkochte “Bozar” in Brussel met begeleiding door de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen.
  • De verschillende uitvoeringen van de “Queen Symphony” van Tolga Kashif en van “The armed Man” van K. Jenkins.
  • De viering van het 65-jarig bestaan in 2015 met uitvoeringen in Leuven, Brugge en Koksijde van het oratorium “Messiah” van G. F. Händel in een (zelden uitgevoerd) arrangement van W. A. Mozart.
  • Het afscheids- en bedankingsconcert op 26 mei 2018 in het Arenbergkasteel in Heverlee voor Lou Van Cleynenbreugel, dirigent van het Arenbergkoor van 1986 tot 2018.
  • De verschillende concerten in het kader van het Arenbergfestival en de tentoonstelling in Museum M rond de Arenbergfamilie in het najaar 2018.
  • De buitenlandse koorreizen naar Regensburg, Passau, Trier en Maastricht en de optredens in het buitenland voor de familie Arenberg.

Repertoire

In de voorbije jaren bracht het koor bekende en minder bekende koorwerken van diverse componisten uit alle periodes van de muziekgeschiedenis.
Naast barokke en klassieke werken van Bach, Vivaldi en Mozart en romantische muziek van Lizst, Mendelssohn, Brahms en Verdi brengt het koor ook geregeld moderne werken. Zo prijken ook Rutter, Stravinsky en Bernstein op het repertoire.
Ook heeft het koor veel aandacht voor de Vlaamse koormuziek: de lijst van componisten mag dan ook aangevuld worden met namen als Peter Benoit, Kurt Bikkembergs, Jeroen D’Hoe en Vic Nees.

Koor en Familie Arenberg

Al meer dan 70 jaar onderhoudt de Familie van de Hertog en Prinsen van Arenberg nauwe relaties met het Arenbergkoor. Het koor heeft de officiële goedkeuring van de Hertog en de familie van Arenberg om als hertogelijke vereniging de titel “Koor van het Doorluchtige Huis der Prinsen en Hertogen van Arenberg” te dragen en om het volledige familiewapen af te drukken op het briefpapier en andere (officiële) documenten van het koor.
Het wapenschild met de hertogsmuts van het Heilige Rijk heeft een bekken met drie gouden mispelbladen, doorboord door het veld en wordt ter rechterzijde gedragen door een goudgekroonde leeuw en ter linkerzijde door een goudgekroonde griffioen. Het geheel is geplaatst op een mantel met de wapens van het wapenschild, gevoerd met hermelijn, met goud afgezet en ingevlochten en voorzien van gouden kwasten, waarop geplaatst de muts van de soevereine hertog, gevoerd met bekken, opgetrokken met hermelijn met vijf bogen, bedekt met parels en een azuren bol, omcirkeld en gekruist met goud. De wapenspreuk: “Christus protector meus” staat in gouden letters op een tekstband met bekken.” 

Dankzij deze goede banden, mag het koor regelmatig optreden in binnen- en buitenland op vraag van de familie van Arenberg. Het Arenbergkoor zorgde voor de muzikale omlijsting van onder andere de huwelijksviering van Prinses Laetitia de Belzunce d’Arenberg in Menetou-Salon (Frankrijk, 1965), de huwelijksviering van Prinses Marie Gabrielle van Arenberg in Lausanne (Zwitserland, 1984), de doopvieringen van Prins Evrard van Arenberg (Edingen, België, 1996) en Prinses Dorothée van Arenberg (Mayschoss, Duitsland, 2001). Eén van de hoogtepunten voor het koor was het optreden in de Chapelle Royale van het Kasteel van Versailles (Frankrijk, 1997) naar aanleiding van het huwelijk van Prins Pierre van Arenberg met Prinses Sylvia de Castellane.

Verder concerteerde het koor in aanwezigheid van de familie van Arenberg in Menetou-Salon (Frankrijk, 2004) en luisterde het diverse plechtigheden van de familie op: de begrafenisplechtigheid op voor de weduwe – Hertogin van Arenberg (Yzeures-sur-Creuse, Frankrijk, 2005), de doopviering van Prinses Olympia van Arenberg in de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Zavelkerk (Brussel, 2008), de Vormsel-viering van Prins Evrard van Arenberg in de kapel van het kasteel van Arenberg (Heverlee, 2009), de herdenkingsviering in de Zavelkerk ter nagedachtenis aan Hertog Jean-Engelbert van Arenberg (Brussel, 2011), de huwelijksviering op van Baron Wilhelm von Stotzingen met Gravin Charlotte Morel de Boncourt, dochter van Prinses Marie Gabrielle van Arenberg (Limoges, Frankrijk, 2013), de doopviering van Prins Amedeo de Croÿ-Roeulx (Lauenen, Zwitserland, 2017), de Communie- en Vormselviering van Prins Charles-Ferdinand van Arenberg, Prinses Joia van Arenberg en Prinses Olympia van Arenberg (Brussel, 2017), de herdenkingsviering voor Prins Charles van Arenberg (Parijs, Frankrijk, 2017).

In oktober 2018 verzorgde het Arenbergkoor tijdens het Arenberg Festival in en rond het Kasteel van Heverlee twee concerten en zorgde het voor live-begeleiding van de videoprojecties op de voorgevel van het Kasteel. Ook luisterde het koor op 25 oktober 2018 in Leuven de openingszitting op van de tentoonstellingen ‘De Arenbergs : Macht en Schoonheid – Adellijk wonen’.